Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Τελευταίες εξελίξεις 1/10/12



Η παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε  και έγινε ενημέρωση εκτός ημερησίας διάταξης του θέματος του Ναού της Αφροδίτης, μετά από την υποβολή προ ημερών του αιτήματος η οποία είχε γίνει αποδεκτή.

Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Πρασίνου κ. Γρηγόρης Νικολαΐδης και ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Καραδέδος, παίρνοντας το λόγο εναλλάξ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφεραν, στον ελάχιστο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους, να δώσουν όσο γίνεται ακριβή εικόνα του θέματος και να ζητήσουν από το σώμα να λάβει θέση με ψήφισμα υπέρ της προστασίας του μνημείου. Παρόλη τη δυσκολία που έχει κανείς να εξηγήσει με τα λόγια τη σημαντικότητα, την αξία και κυρίως την ομορφιά των αρχαιολογικών θησαυρών που ανακαλύφθηκαν (δυστυχώς, το επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό που ετοιμάσαμε σε διαφάνειες, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου δεν έδωσε την άδεια να προβληθεί στην οθόνη της αίθουσας επικαλούμενος έλλειψη... χρόνου. Η πραγματικότητα βέβαια είναι οτι, έστω και στο λίγο χρόνο που είχαμε, θα μπορούσαν να προβληθούν οι φωτό τριπλή και τετραπλή φορά)!

Το ενδιαφέρον που προκάλεσαν διαφάνηκε από τις αντιδράσεις των Δημοτικών Συμβούλων. Τουλάχιστον δέκα απ’ αυτούς ζήτησαν να λάβουν το λόγο, πράγμα που σήμαινε ότι το θέμα απαιτούσε πλέον συζήτηση. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης ήταν να προταθεί από το πρόεδρο –και να γίνει αποδεκτό από το σώμα- να μεταφερθεί το θέμα προς συζήτηση, εντός της ημερήσιας διάταξης, για την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την εξέλιξη αυτή ως θετική αφού θα υπάρχει ικανός χρόνος να γίνει αναλυτικότερη παρουσίαση του θέματος. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι από τους Δημοτ. Συμβούλους που ζήτησαν να πάρουν το λόγο δεν διάκεινται με ευμένεια προς το αίτημά μας, πράγμα που διαφάνηκε και από ορισμένες αντιδράσεις εντός της αιθούσης αλλά και από τις συζητήσεις στα «πηγαδάκια» που είχαν σχηματιστεί έξω. Πιστεύουμε όμως ότι στο χρονοδιάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση αλλά και στη συζήτηση που θα επακολουθήσει, θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε πολλούς να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη εικόνα –τουλάχιστον εκείνους που λόγω άγνοιας δεν διάκεινται ακόμη ευμενώς στη διάσωση του ναού. Μπορούμε να το πετύχουμε.
(Και βέβαια να μην εκμεταλλευτεί και πάλι τη θέση του ο κ. Αβραμόπουλος για να επαναλάβει αυταρχικά την απαγόρευση εποπτικών μέσων. Ορισμένοι δεν έχουν μάλλον αντιληφθεί οτι τα πανάκριβα συστήματα εικόνας με τα οποία είναι εξοπλισμένη η αίθουσα συνεδριάσεων, τα έχουν πληρώσει οι ίδιοι οι δημότες, δηλ. όλοι εμείς. Δικαιούμαστε λοιπόν να τα αξιοποιούμε για την πληροφόρηση του Δημοτικού Συμβουλίου)!

Οι δύο εισηγητές δεν ήταν μόνοι τους. Πολλοί ήταν οι πολίτες/αγωνιστές για τη σωτηρία του ναού που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην αίθουσα του Δημοτ. Συμβουλίου, προσδίδοντας το τόσο αναγκαίο ειδικό βάρος της κοινωνικής παρουσίας που απαιτείται για σημαντικά ζητήματα αυτού του είδους. Ακόμη περισσότεροι θα πρέπει να είμαστε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου, έτσι ώστε να γίνει καταφανές ακόμη και στον πιο δύσπιστο το μέγεθος της κοινωνικής και λαϊκής κατακραυγής για το ανόσιο έγκλημα που συντελείται.

Οι Θεσσαλονικείς θα είμαστε και πάλι εκεί στην επόμενη συνεδρίαση μετά από 15 ημέρες. Μέχρι τότε, η μάχη θα δοθεί αφενός στα διοικητικά δικαστήρια και αφετέρου στην ενημέρωση του κόσμου και στη φύλαξη του ναού για την περίπτωση αιφνίδιας ενέργειας κατάχωσης.

Παρακολουθείστε στο βίντεο τις εισηγήσεις των κ.κ. Γρ. Νικολαϊδη και Γ. Καραδέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου