Για τούτο το ιστολόγιοΤο ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε για να συνδράμει, σε συνεργασία με όσα άλλα σχετικά ιστολόγια και ιστοσελίδες, στην προβολή και ανάδειξη ενός από τα αρχαιότερα μνημεία της χώρας μας: Τον Ναό της Αφροδίτης στην πλ. Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στις 18/9/2012, ως κεραυνός εν αιθρία, οι Θεσσαλονικείς είδαν ξάφνου μπουλντόζες και φορτηγά να ρίχνουν τόνους χώματος στο χώρο του μνημείου. Η άμεση κινητοποίηση ευαισθητοποιημένων πολιτών απέτρεψε το ανοσιούργημα της κατάχωσης του ναού. Ομάδες περιφρούρησης δημιουργήθηκαν και βρίσκονται καθημερινά στο χώρο ενημερώνοντας τους Θεσσαλονικείς και συλλέγοντας εκατοντάδες υπογραφές για την προστασία του μνημείου, ενώ παράλληλα ξεκίνησε ο νομικός αγώνας για την αποτροπή των εργασιών κατάχωσης που, όπως στη συνέχεια αποκαλύφθηκε, στηριζόταν σε απολύτως έκνομες ενέργειες ορισμένων παραγόντων κάποιων υπηρεσιών. Το τι ακριβώς συνέβη και το ποιοι ευθύνονται θα διαλευκανθεί τις επόμενες ημέρες εφόσον έχει ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη.

Περίοικοι, πολίτες απ’ όλη την Θεσσαλονίκη, σύλλογοι και φορείς της πόλης όπως και προσωπικότητες έχουν κινητοποιηθεί δίνοντας συντονισμένο αγώνα για την διάσωση του μνημείου. Ο αγώνας όλων αυτών των ανθρώπων είναι συγκινητικός, αποδεικνύοντας ότι, παρόλη την προπαγάνδα που αναπτύσσεται τις τελευταίες δεκαετίες περί αδιαφορίας των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά τους, ωστόσο οι Έλληνες ξέρουν να συσπειρώνονται όταν απαιτείται να υπερασπίσουν τις αξίες αυτού του τόπου, το παρελθόν τους και το μέλλον τους.

Σ’ όλους αυτούς τους πολίτες ανήκει τούτο το ιστολόγιο χωρίς να ξεχωρίζει κανέναν, με μοναδική προϋπόθεση το ενδιαφέρον για την ανάδειξη του μνημείου αυτού που μπορεί να αναχθεί σε στολίδι της Θεσσαλονίκης. Κατ’ επέκταση ανήκει σε κάθε έναν πολίτη αυτής της χώρας αλλά και κάθε πολίτη του κόσμου που νοιάζεται για την αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Μια κληρονομιά που η ιστορία όρισε εμάς, τους απογόνους Εκείνων, ως θεματοφύλακές της. Θεματοφύλακες των έργων τους, της φιλοσοφίας ζωής που μας παρέδωσαν, των αξιών τους.

Το ιστολόγιο αυτό είναι ανοιχτό σε κάθε έναν που νοιώθει να τον αγγίζει η αύρα των προγόνων μας και θεωρεί προσωπικό του χρέος να αναλάβει τη σκυτάλη που Εκείνοι μας παρέδωσαν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου